Με… οδηγό το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» που έσπασε ρεκόρ συμμετοχής, εκτιμάται ότι αν βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, η επιδότηση των ηλιακών θερμοσιφώνων θα λάβει ακόμη μεγαλύτερης ανταπόκρισης και αυτό γιατί περισσότερα από 3,5 εκατ. νοικοκυριά στη χώρα δεν έχουν, με αποτέλεσμα ειδικά τους χειμερινούς μήνες, οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται.
Οπως εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.», ο θερμοσίφωνας σε ένα μέσο νοικοκυριό καίει περίπου το 20% της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, όταν ένα ψυγείο καταναλώνει περίπου το 6-7%. «Μέσω του προγράμματος Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή χιλιάδες νοικοκυριά θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών τους συσκευών. Για παράδειγμα, ένα καινούργιο ψυγείο που είναι ενεργειακά αποδοτικότερο θα «ρίξει» στο 50% την ετήσια κατανάλωση, δηλαδή πλέον θα ανέρχεται στο 3-4% αντί 6-7% που κατανάλωνε ετήσια ένα παλαιότερης τεχνολογίας. Η αλλαγή ενός θερμοσίφωνα σε ηλιακό θα έχει 5πλάσιο όφελος για τα νοικοκυριά, καθώς καίει περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας».
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, «ένα πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων θα βοηθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά και παράλληλα θα ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας καθώς είναι προϊόντα δικής μας παραγωγής».
Οπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης, «από πλευράς εκπομπών αερίων ρύπων ένας ηλιακός θερμοσίφωνας εξοικονομεί κάθε χρόνο 1.700 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και κοστίζει κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ, ενώ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο κοστίζει 25.000 – 30.000 ευρώ και το επιδοτούμε με αρκετές χιλιάδες ευρώ, εξοικονομεί μόνο 1.400 κιλά διοξειδίου του άνθρακα το έτος. Από πλευράς κλιματικής αλλαγής, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πολύ πιο χρήσιμος από ένα 30 φορές πιο ακριβό ηλεκτρικό αυτοκίνητο», κατέληξε.
Ενδεικτικά ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα δεξαμενής 160Lt (μια τυπική τιμή είναι τα 40Lt ανά άτομο) και διπλής ενέργειας (έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα) κοστίζει 849 ευρώ. Το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2.299 ευρώ αλλά με πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ μπορούν να καλυφθούν ανάγκες μέχρι και 8 ατόμων. Δηλαδή χωρητικότητας 300 Lt και τριπλής ενέργειας λέβητα. Σημειώνεται ότι η τριπλή ενέργεια χρησιμοποιεί είτε την ηλιακή είτε την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και εκείνη που προέρχεται από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού, μέσω μιας «σερπαντίνας» που εισέρχεται στο boiler και ζεσταίνει το νερό. Λόγω της πολυπλοκότητας των σωληνώσεων, οι συγκεκριμένοι έχουν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης-συντήρησης.
Ενα ακόμη σενάριο που επεξεργάζεται σοβαρά η κυβέρνηση είναι να επιδοτήσει την προμήθεια πετρελαίου. Με δεδομένο ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ότι εκατομμύρια πολυκατοικίες ενώ έχουν λέβητα πετρελαίου δεν τον… χρησιμοποιούν – αντικαθιστώντας σε πολλές των περιπτώσεων τη θέρμανσή τους με σόμπες ή κλιματιστικά- υπάρχουν σκέψεις να λάβουν κίνητρα προκειμένου να επιστρέψουν για τον φετινό χειμώνα στο πετρέλαιο.
Οσον αφορά το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση αναζητά το μοντέλο που θα ακολουθήσει προκειμένου να καλυφθεί το μεγαλύτερο δυνατό κόστος, καθώς η επιδότηση που δόθηκε πέρυσι το χειμώνα με 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης από το κράτος και ακόμα 20 ευρώ ανά θερμική MWh από τη ΔΕΠΑ δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τα υψηλά τιμολόγια.
Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και το σενάριο να επιδοτηθούν οι αντλίες θερμότητας, δεδομένου όμως ότι το κόστος εγκατάστασής τους είναι ιδιαίτερα υψηλό (περί τις 10.000), πιθανότατα να μπει τελικά στο συρτάρι.